Share

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala (Heracleea). Fortareata genoveza de la Marea Neagra.

 

 

 

 

Ruinele Cetătii Heraclea (Enisala), asa cum erau la începutul sec.al XX-lea.

Daca ai intreba un roman ce fortarete genoveze avem in Romania, este foarte posibil sa nu primesti vreun raspuns. Si totusi, se pare ca genovezii au fost cei care au construit acum 700 de ani o fortareata pe unul dintre dealurile masive de calcar care strajuiesc lacul Razim, langa Babadag.

            

                                                                 

                                                                                              

 

Ruinele Cetății Heraclea de la Enisala,  2013.
Cetatea are numele de Enisala (mai e numita Heracleea) si a fost ridicata pe vremea Imperiului Bizantin pentru a strajui centrul Dobrogei. Mai multe detalii istorice puteti gasi in linkurile de la sfarsit. Tot ce pot spune eu este ca ea are inca ziduri si turnuri care stau in picioare, si ca peisajul dimprejur iti taie rasuflarea.

          





 Cum ajungi la Enisala.

  Simplu:

    Dinspre Tulcea, o iei tot catre Babadag. Dinspre sud iti va lua maxim o ora, drumul e superb oricum.
De aici mergi spre Enisala si apoi, imediat dupa ce ai iesit din acel sat, faci stanga pe un drum de tara. Pe un copac de pe partea dreapta a drumului vei vedea si un indicator spre stanga, cu inscriptia “Spre Cetatea Heracleea”, care te va ajuta.
   Pentru cei care vor un traseu de o zi: de la Bucuresti poti ajunge cel mai repede urmand traseul Medgidia, Mihail Kogalniceanu, Lumina, Babadag, sau daca vrei sa faci si un pic de off-road pe drumuri cu pietris, de la Kogalniceanu o poti lua spre nord, spre Targusor, si apoi spre Est, spre satul Gura Dobrogei. Evita cu orice pret insa breteaua Kogalniceanu-Salcioara, care e rupta rau.
  Vei da de peisaje pustii, molcom asezate sub soarele torid, un amestec de calcaruri, grote, paduri de pini si campuri de maracini pe care nu il vei uita prea repede. De la Gura Dobrogei iesi apoi in DN 22 si urci frumusel la Babadag. Drumul dus-intors trece de 600 de km dar e o aventura de 1 zi de care iti vei aminti mereu.

      








 

 



Ce vezi la Enisala.
Intai de toate, cetatea. Intrarea se face oarecum prin spatele cetatii, taxa costa 2 lei de persoana, nu exista taxa suplimentara de foto/film, iar turul cetatii si imprejurimilor nu va dura mai mult de 40 de minute, max o ora. Dar in minutele alea vei ramane mut. Romantismul locurilor, in special daca vii mai spre apusul soarelui, este greu repetabil in Romania. Chiar si in mijlocul zilei, inaltimea apreciabila a cetatii fata de locurile dimprejur te va fermeca.





Zidurile se tin bine, arcadele si turnurile se ridica amenintatoare si dupa sute de ani, iar pozitia de belvedere care iti permite sa vezi roata inspre Lacul Razim, mare, Delta si Podisul Babadagului te va tintui locului pentru multa vreme.
In al doilea rand, poti cobori dealul si poti admira peisajul de delta de la baza lui. Cateva canale brazdeaza stufarisul, iar senzatia de inceput de lume te copleseste.


Zona e complet pustie, dar se pare ca nu va mai ramane mult timp asa, pentru ca in spatele cetatii, la baza dealului, se va pregati un port turistic.  Nicio sansa insa ca lucrarile la acesta sa inceapa foarte devreme, asadar profita cat mai ai timp si mergi la Enisala!







 Foto:   Uncu Octavian       
Text:   xplorio.ro               



No comments:

Post a Comment